Statistiska Institutionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Statistiska Institutionen
Elections 2020. Photo by Markus Winkler on Unsplash.

Statistiker diskuterar opinionsundersökningarna i det amerikanska valet.

Vem vinner det Amerikanska valet? Det är inte alls säkert, även om opinionsundersökningarna pekar i en viss riktning. Professor Dan Hedlin medverkar i TV4 Nyheter, Studio 1 i Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

Jessica Franzén

Årets lärare 2020!

Jessica Franzén, Universitetslektor vid Statistiska institutionen, är Årets lärare 2020! Stort Grattis Jessica!

Information till studenter och lärare om coronaviruset

Dödstal i Covid-19 kan ännu inte jämföras länder emellan

I media har vi sett rubriker som "Sverige har flest döda i covid-19 per capita". Men det kan vi inte veta. Vi har haft jämförelsevis hög rapporterad överdödlighet men vi har också bättre möjligheter att snabbt skicka in statistik till organ som Eurostat. Vissa länder ligger efter med statistikinsamlingen. Dessutom räknar länderna på olika sätt, förklarar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet.

Statistik. Illustration ur artikel i DN 5 april 2020.

Sök riktig statistik, inte självutnämnda epidemiologer

För att kunna ta fram bra statistik krävs en djupare kunskap, förklarar Ann-Marie Flygare, statistiker vid Handelshögskolan vid Örebro universitet i en artikel i DN 5 april 2020. "Den viktigaste informationen finns inte i tabellerna utan i fotnoterna längst ner under dem", säger professor Dan Hedlin vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, i samma artikel.

Information till studenter och lärare om coronaviruset

Kan du vara säker på Covid 19-test för hemmabruk?

Frank Miller, docent i statistik vid Statistiska institutionen förklarar vad som kan menas med att ett test är "säkert", och varför du inte kan lita på alla Covid 19-tester för hemmabruk.

 

Dagens schema
Schema alla kurser
Kurshemsidor