Statistik i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Statistiska Institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Statistik i media

Statistik i media

 • Dan Hedlin gästar Expressen TV 2019-05-21 Dan Hedlin gästar Expressen TV och diskuterar frågor kring statistiken och opinionen inför EU-valet
 • Ny oro om opinionsundersökningarnas säkerhet inför ett eventuellt extraval 2019-01-11 Partier och medier påverkas av opinionsundersökningar, men hur säkra är de? Och hur står sig de självrekryterade panelerna mot undersökningar med slumpmässigt urval? Professor Dan Hedlin förklarar att insamlingsmetoden inte är ensamt avgörande, utan metoden för att ta hand om - och vikta insamlade data också spelar stor roll.
 • Vetenskapens värld om matematik och statistik 2018-12-05 Missa inte det spännande programmet i Vetenskapens värld, om att förutsäga framtiden!
 • Ny undersökningsmetod kan göra att fler vågar svara 2018-12-06 Brå, Brottsförebyggande rådet, har i år ändrat undersökningsmetoden för den Nationella trygghetsundersökningen. Det kan vara ett av skälen till att en av tio kvinnor i årets undersökning uppger att de har utsatts för sexualbrott. Men hur jämför man då årets resultat med tidigare år?
 • "Det duger knappast som någon bild av verkligheten" 2018-10-01 Flera medier drog felaktiga slutsatser från KP:s läsarundersökning, och framställde det som att pappor ratas. Dan Hedlin intervjuas i Medierna i P1om hur medierna har dragit slutsatser och gjort tolkningar utan stöd i undersökningen .
 • Socialstyrelsen backar efter kritik 2018-04-05 Kritiken mot Socialstyrelsen som framförts av professorer i statistik Johan Bring från Statisticon, Lars Rönnegård vid Högskolan Dalarna, och Dan Hedlin vid Stockholms universitet leder nu till
 • Kritik mot Socialstyrelsen för rapport om åldersbestämningar 2018-03-19 Tre professorer i statistik: Johan Bring från Statisticon, Lars Rönnegård vid Högskolan Dalarna, och Dan Hedlin vid Stockholms universitet, har kritiserat Socialstyrelsen för felräkningar och metodfel i åldersbestämningar av asylsökande.
 • Spännande resultat om opinionsmätningars pålitlighet 2018-03-19 En studie av opinionsundersökningar, gjord vid University of Southampton och University of Texas at Austin, har visat att pålitiligheten för opinionsundersökningar är fortsatt hög.
 • "Tänk om inte statistik fanns" 2017-11-16 "Tänk om inte statistik fanns, skulle vi då gissa oss fram i tillvaron?" Den frågan ställs i radioprogrammet Nordegren och Epstein (P1) från 2017-11-13.
 • Statistikprofessor Dan Hedlin testar webbenkäter 2017-08-28 "Men en fråga dröjer sig kvar. Varför betalar företag för att få de dåliga undersökningarna utförda?" Det undrar Dan Hedlin i en artikel om att vara respondent i webbenkäter, som publicerats i Statistikfrämjandets Qvintensen 2017.
 • Politik och statistik i Ekots lördagsintervju 2017-03-07 Hur används statistik av politiker? Och hur behandlas statistiken i en tid då "faktaresistens" har blivit en del av den politiska debatten? Det diskuteras i Ekots lördagsintervju. Professor Dan Hedlin från Statistiska institutionen vid Stockholms universitet är med och svarar på frågor.
 • "Ett skräckexempel på en dåligt ställd fråga" 2016-12-08 Professor Dan Hedlin, Statistiska institutionen, vid Stockholms universitet, kommenterar frågeformuleringen i en opinionsundersökning för tankesmedjan Den nya välfärden.
 • Opinionsmätningar måste presenteras på ett annat sätt! 2016-12-07 Opinionsmätningar måste presenteras på ett annat sätt! Den slutsatsen dras nu av representanter från Sveriges Radio, Aftonbladet och SVT, efter att ha pratat med professor Dan Hedlin, från Statistiska institutionen, Stockholms universitet.
 • Hur ska vi förstå opinionsundersökningarna? 2016-11-22 Det kan vara spännande att följa opinionsundersökningarna inför ett val, men hur ska man tolka dem? I det svenska riksdagsvalet 2014, det brittiska parlamentsvalet 2015, i folkomröstningen om Brexit och i USA:s presidentval 2016 tycks opinionsmätningarna ha pekat fel.
 • Efter opinionsundersökningarna: Hur kunde Trump vinna? 2016-11-10 Den frågan ställer sig Farzad Nouri från Sveriges Radio P5 Sthlm, och professor Dan Hedlin förklarar opinionsmätningarnas osäkerhet. Även i Aftonbladet TV diskuterar Dan Hedlin svårigheten med opinionsmätningar.
 • Statistik i det amerikanska valet 2016-11-22 Det är svårt att förutsäga valutgången med så många osäkra väljare, förklarar professor Dan Hedlin för SVT Nyheter.
 • Dan Hedlin kommenterar undersökningen om sympati för religiös fanatism bland skolelever 2016-10-31 I tidningen GT intervjuas bland andra Guluzar Tarhan Selvi, sociolog och tillförordnad projektledare hos föreningen "Varken hora eller kuvad" och Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen vid Stockholms universitet.
 • Research Report 2015:1 är här 2015-03-06 Olivia Ståhl har publicerat sin artikel "Model-Based Value Modifications for Samples from a Skew Population" som Research Report 2015:1

Kontakt

Besöksadress
Statistiska institutionen
Universitetsvägen 10B, plan 7 
Stockholm
Observera att om du kommer från tunnelbanan och går in från norra sidan, står det 14B på ingången till huset där du når oss! Gå rakt fram och ta hissen upp så kommer du rätt. 

Öppettider
Institutionen har öppet vardagar 07:50 – 17:05 under terminerna. Vi har stängt 24 juni - 11 augusti - under den perioden behöver du boka tid med någon av våra medarbetare för att kunna komma in på institutionen.

Postadress
Statistiska institutionen
Stockholms universitet
SE - 106 91  STOCKHOLM

Fax 08 - 16 7511

Vi tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fråga oss - vi kan statistik!

Är du journalist och behöver komma i kontakt med någon som kan statistik, för att till exempel kommentera en undersökning eller en statistisk metod i media? Då har du kommit rätt! Kontakta Richard Hager så slussar han dig vidare till lämplig forskare.

Richard Hager
Telefon:  08-16 29 90
E-post: richard.hager@stat.su.se