Här medverkar vi

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Statistiska Institutionen
  4. Samverkan
  5. Här medverkar vi
Panelsamtal

Valet 2018: Vad säger opinionsundersökningarna egentligen?

Statistiska institutionen vid Stockholms universitet och Statistikfrämjandet inbjuder till seminarium om opinionsundersökningar! Allt om opinionsundersökningarna ur ett väljarperspektiv, ta chansen att ställa dina frågor! Seminariets fokus är hur opinionsundersökningar presenteras i media.

tatjana

4,4 miljoner till Tatjana von Rosens forskning vid Statistiska institutionen

Projektet "Utveckling av explorativa datatekniker och statistiska diagnosverktyg för multivariata flernivåmodeller" har tilldelats 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Gebrenegus Ghilagaber

Gästforskare från Statisistiska institutionen vid Universitetet i Khartoum

Professor Gebrenegus Ghilagaber från Statistiska institutionen vid Stockholms universitet gästade i januari 2017 Institute for Endemic Diseases vid Universitetet i Khartoum.

Forskningsmedel från VR till studie om "Kritiskt tänkande och kandidatuppsatsen i fyra discipliner"

Tatjana von Rosen, docent vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, är med i forskningsprojektet om "Kritiskt tänkande och kandidatuppsatsen i fyra akademiska discipliner", som har beviljats 6.5 miljoner kronor i forskningsmedel från Vetenskaprådet, och som ska pågå under fyra år.

Mentorskapsprogrammet

Mentorskapsprogram vid Statistiska institutionen

Under andra läsåret på masterprogrammet har du möjlighet att få en mentor, någon som arbetar som statistiker, som du kan bolla idéer med, prata om dina studier, och få reda på mer om livet efter studierna. Inom Mentorskapsprogrammet ges seminarier och studiebesök där du kan nätverka med andra statistiker.

Vår medverkan i media

Här hittar du vår senaste medverkan i olika typer av media.

Dan Hedlin

"Tänk om inte statistik fanns"

"Tänk om inte statistik fanns, skulle vi då gissa oss fram i tillvaron?" Den frågan ställs i radioprogrammet Nordegren och Epstein (P1) från 2017-11-13.

Dan Hedlin

Hur ska vi förstå opinionsundersökningarna?

Det kan vara spännande att följa opinionsundersökningarna inför ett val, men hur ska man tolka dem? I det svenska riksdagsvalet 2014, det brittiska parlamentsvalet 2015, i folkomröstningen om Brexit och i USA:s presidentval 2016 tycks opinionsmätningarna ha pekat fel.

Dan Hedlin

Efter opinionsundersökningarna: Hur kunde Trump vinna?

Den frågan ställer sig Farzad Nouri från Sveriges Radio P5 Sthlm, och professor Dan Hedlin förklarar opinionsmätningarnas osäkerhet. Även i Aftonbladet TV diskuterar Dan Hedlin svårigheten med opinionsmätningar.

Foto: TT

Statistik i det amerikanska valet

Det är svårt att förutsäga valutgången med så många osäkra väljare, förklarar professor Dan Hedlin för SVT Nyheter.

Bedräglig slutsats om otrygghet i Rinkeby

"Det är faktiskt bedrägligt". Det säger Dan Hedlin, professor i statistik, om slutsatsen i Stockholms handelskammares undersökning om att företagare upplever att Rinkeby blivit alltmer otryggt - som baserades på ett enda vittnesmål, till tidningen Vi i Rinkeby.

Dan Hedlin. Foto: Eva Dalin

"En del medier har inte kollat hur frågan egentligen lyder"

För ett par veckor sedan spreds nyheten om att "8 av 10 poliser funderar på att sluta", baserad på en undersökning från polisfacket. Men rubrikerna stämmer inte med hur frågan formulerades i undersökningen. Det menar Dan Hedlin, professor i statistik i ett inslag i Medierna.

Dan Hedlin, professor i statistik vid Statistiska institutionen, SU. Foto: Eva Dalin

Dan Hedlin: "Big Data kräver kunskaper i statistik"

Med stora datamängder är det lätt att gå i fällan och feltolka samband, skriver tidningen IDG. Dan Hedlin, professor i statistik hos oss ger råd om hur man kan undvika det.

"Svara på viktiga undersökningar är en social handling"

Vi måste solidariskt ställa upp och svara på undersökningar som gäller vår officiella statistik och forskning. Det menar Dan Hedlin, professor i statistik vid Statistiska institutionen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Polisen räknar fel om minskade inbrott

”De har som jag ser det jämfört ett äpple med ett päron”. Det säger Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, som har granskat polisens glädjesiffror om minskade inbrott med så kallad märk-DNA i ett inslag i Ekot Special i helgen.

"En statistiker som förmodar saker – en magisk stund!”

Vad är sannolikheten att en person i 25 år har lyckats undvika att exponeras för frisbee-kastande? Den frågan fick Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, i Breaking News med Filip & Fredrik – och drog till med en förmodan.

Därför visar opinionsundersökningarna fel

När opinionsinstituten försöker förutspå valresultaten slår många spådomar fel. Dan Hedlin, professor på Statistiska institutionen, intervjuas i tidningen Fokus om felkällorna som snedvrider resultaten.

Kontakt

Besöksadress
Statistiska institutionen
Universitetsvägen 10B, plan 7 
Stockholm
Observera att om du kommer från tunnelbanan och går in från norra sidan, står det 14B på ingången till huset där du når oss! Gå rakt fram och ta hissen upp så kommer du rätt. 

Öppettider
Institutionen har öppet vardagar 07:50 – 17:05 under terminerna. Vi har stängt 24 juni - 11 augusti - under den perioden behöver du boka tid med någon av våra medarbetare för att kunna komma in på institutionen.

Postadress
Statistiska institutionen
Stockholms universitet
SE - 106 91  STOCKHOLM

Fax 08 - 16 7511

Fråga oss - vi kan statistik!

Är du journalist och behöver komma i kontakt med någon som kan statistik, för att till exempel kommentera en undersökning eller en statistisk metod i media? Då har du kommit rätt! Kontakta Richard Hager så slussar han dig vidare till lämplig forskare.

Richard Hager
Telefon:  08-16 29 90
E-post: richard.hager@stat.su.se

Välkommen till Alumnnätverket vid Statistiska institutionen

Har du läst statistik hos oss? Då hälsar vi dig välkommen till Statistiska institutionens alumnnätverk!

Surec Liten